Вашият сервиз за Компютри (Software & Hardware)
ЛАПТОПА/КОМПЮТЪРЪТ КАТО ИНКУБАТОР ЗА БОЛЕСТИ И ЗАРАЗИ
СЕРВИЗ ЗА КОМПЮТРИ

 Компютрите са известни с вредните си периферни влияния върху човешкото здраве и психика, сред които са светлинни пулсации, високо-честотни облъчвания, шум, деформация на възприятието на реалността, под влияние на виртуална комуникация, реалистични игри с насилие, мултимедия, филми, порно и др.

 Тези проблеми бледнеят пред преките въздействия върху човешкото здраве.Особен риск крият употребяваните, частично употребяваните, върнатите по някаква причина компютри, най-вече лаптопи, смартфони и други мобилни устройства

Какво ДА и НЕ правим при намокрен телефон
СЕРВИЗ ЗА КОМПЮТРИ
                                    Какво ДА и НЕ правим при намокрен телефон


Много хора изпадат в паника, когато любимият и скъпо струващ телефон попадне в неблагоприятна среда, или просто казано се намокри.
В тази тема, ще изложа собственото си виждане по въпроса, до което съм достигнал благодарение на няколкогодишна практика, придобита в сервиз за мобилни телефони.

Като начало да започнем от няколкото НЕ-та, които трябва да се запомнят и ако се спазват шансовете телефонът да не се повреди невъзвратимо са много по-големи.

1. Не натискайте никакви бутони след намокряне (ако не може да се махне лесно батерията, може да рискувате да го изключите от бутона, но това е комплект от твърде много задачи. Все пак има шанс)

2. Не оставяйте батерията в телефона! Извадете я при първа възможност!

3. Не слагайте телефона на радиатор!

4. Не го сушете със сешоар и вентилаторна печка!

5. Не го сушете на слънце!

При горните типове изсушаване, влагата остава в телефона и го поврежда повече дори.

6. Не го слагайте в купа с ориз (Освен ако не смятате да го сготвите)!

7. Не го бършете с хавлиена кърпа (няма смисъл, как ли ще избършете водата между стотиците, по-тънки от косъм крачета на чипсета)!

8. Не го тръскайте за да изтръскате водата!

9. Не си играйте, ако се вижда вода между дисплея и стъклото (може да звучи тъпо, но страшно много хора го правят, даже се кефят ако дисплеят е включен)!

10. Не включвайте телефона за да видите дали ще тръгне (80% от мокрените телефони изгарят или по нашенски "умират" при тази проба)!Какво ДА направим:

1. Ако сте с две леви ръце и не сте левичар, занесете телефона в сервиз възможно най-бързо.

2. Ако сте сръчен, разглобете телелфона и почистете всички конелктори и платки (без дисплея и подсветката) с тампон от памук, може и клечка за уши, натопен/а в корисилин и спирт в съотношение 1:1! Изчакайте да изсъхне, запалете свещ и пробвайте дали ще запали!

Понякога батерията пада до 0 волта и не може да се възбуди на зарядно.

Преди да пробвате телефона, уверете се, че батерията не е мокра и я премерете. Трябва да има поне 3,5V.

Ако е под 3V изобщо няма да тръгне да зарежда, а ако е под 2V трябва да се възбуди принудително.

Някои батерии трябва да се разглобят за да се възбудят.

Защо е нужна профилактика на лаптоп?
СЕРВИЗ ЗА КОМПЮТРИ
  Профилактиката на лаптопи и компютри се свързва с почистване от мръсотия, подмяна на термоинтерфейсите, когато е нужно на вентилатори и радиатори. Посещението на сервиз веднъж годишно с цел навременна профилактика, може да спести множество проблеми, нерви и скъпи ремонти за прегрели чипсети, видеокарти и процесори.
 Колко често трябва да се почиства от прах и мръсотия лаптоп? – На колко време трябва да се прави почистване и профилактика е идивидуално. Зависи от модела на лаптопа и средата, в която се използва. Ние препоръчваме да се прави профилактика 1-2 пъти в годината на най-масовите модели лаптопи. Когато не се почиства охладителната система на лаптопа, тя се задръства с прах, мъх, косми и друга мръсотия. Получава се дебел слой, наподобяващ китеник, който не позволява горещият въздух в машината да излезе. По този начин охлаждането на мобилните компютри губи своята ефективност, а това носи сериозни последствия за чиповете и платките.
 Кога трябва да се прави профилактика на лаптоп? – Често профилактика на лаптопите се прави, когато те загряват прекалено много. Това е строго препоръчително, но не винаги е достатъчно, тъй като може да е късно за спасяване на елементите в него.  Също така профилактиката е наложителна при заливане на лаптоп с течности като вода, сок, кола, водка, уиски, вино, ракия, бира и др.
 
История на Apple ( Ябълката )
СЕРВИЗ ЗА КОМПЮТРИ

"Наистина ли искаш да продаваш подсладена вода на децата до края на живота си или шанс да промениш света?" С този въпрос съоснователят на  "Епъл" (Apple - ябълка) Стив Джобс успява да убеди през 1983 г. президента на "Пепси" Джон Скъли да напусне и да стане изпълнителен директор на технологичната компания. За да успееш да убедиш ръководител на глобална компания с традиции да смени поста си с този в млада и прохождаща фирма, трябва да си силен мотиватор и да имаш пророчески способности. Джобс обаче умее точно това... и нещо друго - да представя революционни идеи по простичък и разбираем начин.

 

 

Самият Джобс заявява, че дължи много и на калиграфията - изкуството за изписване на буквите. Въпреки че прекъсва обучението си в "Рийд колидж" след първия семестър, той продължава да посещава курсовете по калиграфия. Тогава няма идея за какво му е нужно това, но години по-късно той внедрява наученото за шрифтовете в тези на "Макинтош" и както самият казва: "ако "Уиндоус" по-късно не ги бяха копирали, може би никой нямаше да ги има и да знае за тях".

 

Джобс е един от пионерите в областта на персоналните компютри. Заедно с няколко свои приятели през 1976 г. създава "Епъл", която само за няколко години става една от най-големите технологични корпорации в света. В края на 70-те и началото на 80-те компанията прави революция на пазара, като представя първите персонални компютри, ориентирани към масовия потребител.

 

С интуитивния си интерфейс продуктите на "Епъл" бързо набират популярност и променят коренно отношението на хората към компютрите. Зад огромния успех на компанията стои креативността на Джобс, затова повечето клиенти свързват компанията с него - доказателство за това са годините, когато той е извън нея, и затова някои ги определят като нулеви години.

 

Джобс налага идеите си за уникален дизайн, достъпен интерфейс и технологични решения за потребителите. Анализаторите изтъкват качествата му на човек с иновативно мислене, както и желанието му да представя компанията си и продуктите й по изключително въздействащ върху потребителите начин. "Дизайнът не е просто външният вид на продукта. Дизайнът е начинът, по който продуктът работи", разкрива тайната си Джобс.

 

Трудно е да се изброят всички творчески решения на Стив Джобс, които превръщат "Епъл" в нещо като модерен култ - като се започне от легендарната реклама на "Макинтош", в която "Епъл" се заиграва с култовия роман на Джордж Оруел "1984", и се стигне до създаването на iPhone, който популяризира и превърна в стандарт тъчскрийн технологията при телефоните. През годините компанията залага агресивно на своите брандове и корпоративни послания, ето защо Джобс има репутацията както на успешен предприемач, така и на много добър търговец.

 

Затова и когато избира логото - отхапаната ябълга, той държи тя да остане такава, за да се идентифицира с компанията му, а не просто с плод. А може би е оставил неотхапаната за Рокфелер, който твърди, че е забогатял, започвайки с продажбата на една ябълка. Първото лого на "Епъл" всъщност също свързано с плода - рисунка на седналия Исак Нютон под  ябълково дърво в търсене на гравитацията.

 

Едно нещо у Джобс никога не се променя - на корпоративните събития на "Епъл" той неизбежно се появява облечен в изтъркани дънки и черно поло. Тези дрехи и стилът на обличане на Джобс постоянно се коментират от модните експерти с насмешка, но се превръщат в неговата запазена марка.

Управленският стил на Стив Джобс е определян като визионерски и творчески, но също и автократичен.

 

Той има репутацията на безкомпромисен и взискателен ръководител, заради която някои от служителите на "Епъл" са заявявали, че се страхуват да се разминават с него в коридорите или да се качват с Джобс в един асансьор. Още от първите години на съществуването на "Епъл" Джобс се стреми да утвърди агресивно имиджа на "Епъл" като алтернатива на съществуващите тогава продукти на компютърния пазар. Използването на мотиви от "1984" при пускането на "Макинтош" не е случайно - според Джобс IBM е аналог на Големия брат, който контролира всичко и всички.

 

По този повод той казва: "Ако IBM ни победи, следващите 20 години ще са като тъмно средновековие за компютрите." В следващите години Джобс атакува Бил Гейтс и неговата "Майкрософт", която според него е откраднала идеите и технологиите на "Епъл" и се опитва да монополизира пазара. Но много от критиците на Джобс го обвиняват, че реално и "Епъл" следва някои монополни практики.

 

Въпреки че е считан за креативния двигател в "Епъл", кариерата на Джобс в "Епъл" невинаги е вървяла гладко. В средата на 80-те години - само няколко години след като компанията взривява пазарите с "Макинтош" - ръководството на "Епъл" освобождава Джобс от директорската му позиция. Той се връща в управлението на компанията едва след 11 години. През това време предприемаческият му нюх го подтиква да създаде NeXT, която произвежда специализирани компютърни машини.

 

Заради специфичните си продукти компанията не успява да се наложи сред масовия потребител. По време на отсъствието си от "Епъл" Джобс купува и част от бизнеса на филмовата компания "Лукасфилм" - по точно един от отделите за компютърна анимация, който развива и нарича "Пиксар". Днес той е част от гиганта "Уолт Дисни" и е емблематичен производител на пълнометражна компютърна анимация. През 1996 г. "Епъл" изкупува NeXT и така Джобс отново поема кормилото на създадената от него компания.

 

Отсъствието му категорично дава отражение върху бизнеса на 'Епъл" - компанията започва да губи пазарното си влияние и започва да отчита загуби. Малко след връщането на Джобс ситуацията се подобрява. Скоро след присъединяването си към групата той става неин изпълнителен директор. Под управлението на Джобс "Епъл" представя продукти, които връщат към големите печалби и доверието на инвеститорите. Представянето й на борсата е достатъчно красноречиво - акциите на "Епъл" поевтиняват до малко над 3 долара в края на 1997 г.

 

Днес една ценна книга на компанията струва почти 200 долара, което нарежда "Епъл" сред най-големите публични дружества в Америка. Компанията изглежда непоклатима дори и срещу световната икономическа криза. Докато светът е в рецесия, "Епъл" декларира рекордни печалби в периодичните си отчети, повечето от които обяснява със силните продажби на iPhone и персоналните компютри с марката на групата.

 

След връщането си в "Епъл" професионалната кариера на Джобс е във възход, но за сметка на това той има проблеми със здравето си. През 2004 г. Джобс обявява, че страда от рядка, но лечима форма на рак на панкреаса, и малко след това туморът е премахнат (по думите му -  успешно). Спекулантите и медиите обаче продължават да лансират слухове, че Джобс все още има здравословни проблеми.

 

Най-често те се аргументират с външния му вид - шефът на "Епъл" изглежда отслабнал и отпаднал. В началото на миналата година Джобс обяви, че за 6 месеца напуска компанията заради хормонален дисбаланс. По време на отсъствието си той претърпява трансплантация на черния дроб, за да се върне успешно в "Епъл" няколко месeца по-късно.

Как да направим добър избор при покупката на ЛАПТОП?
СЕРВИЗ ЗА КОМПЮТРИ
                               Ето и някои тънкости при избор на лаптоп..........

  Да притежаваш лаптоп вече не е мода, а просто необходимост. Времето на огромните настолни системи бавно, но сигурно си отива. След последния ремонт на старата техника, човек си казва край, когато тази щайга пак се развали, ще си купя лаптоп. Когато това време настъпи идва и големият въпрос, какъв модел и с какви възможности да бъде новата придобивка. Повечето хора тръгват наред по всички магазини за лаптопи, търпеливо изслушват обясненията на консултантите и колкото повече обикалят, толкова по-труден става избора.

Преди да се купи лаптоп, трябва да се знае за какво точно ще се употребява. Хората, които работят с натоварващи програми много добре знаят какво им е нужно, но тези, на които професията не е свързана с постоянна работа на компютър не винаги са наясно какво им трябва. За някои хора компютърът е нужен само за няколко неща – да си проверят пощата, да влязат във фейсбук и да разгледат няколко онлайн магазина. За тази работа и най-слабите като параметри лаптопи са напълно достатъчни. Дори и те ще работят с не повече от 30-40 % от възможностите си при подобно леко натоварване.

За някои потребители лаптопът ще служи и за други неща – те свалят филми, музика и често ще ползват лаптопа като музикална уредба, когато в дома им се завихри купон. Тези хора трябва да търсят лаптопи с максимално добри параметри на звука и видеокартата. Също така, големият капацитет на хард диска няма да е излишен. Покупката на лаптоп от среден клас е добър избор, в комбинация с едни добри тонколонки и слушалки. По-сложно е, ако човек иска освен всичко това, да играе тежки игри, които изискват много мощен хардуер.


Ако бюрото ви е разхвърляно, значи сте гений!!
СЕРВИЗ ЗА КОМПЮТРИ

Най-разхвърляните бюра в света са на най-креативните хора. Това показва изследване на Университета в Минесота на д-р Кейтлийн Вос, д-р Джоузеф Пин и д-р Райън Райнел. Тримата изследователи подкрепят твърдението на Алберт Айнщайн:

"Затрупаното бюро е знак за затрупан ум, а празното бюро тогава за какво е знак?"

Учените решили да проверят дали наистина разхвърляните бюра са присъщи за гениалните хора. Проучването им е доста абстрактно, но финалните резултати сочат, че хората с идеално подредени бюра разчитат на сигурността на работното място и не предлагат иновации и амбициозни проекти, защото ги притесняват рисковете от неуспех.

Разхвърляните хора пък са тези, които обичат риска, умът им е непрекъснато зает с нови възможности и идеи. Те са креативни, новатори, дори бунтари в известен смисъл. Тримата доктори смятат, че и двата типа хора имат положителни качества в работния процес, а уменията им могат да се прилагат в различни етапи от работата. 

Нека да видим кои са успелите и известни хора, които могат да се похвалят с ужасно разхвърляни бюра.

Държите ли лаптопа в скута си? Прочетете това и ще си помислите следващия път!
СЕРВИЗ ЗА КОМПЮТРИ

Синдромът на изгоряла кожа се проявява с получаване на кафява, или сива кожа.

Изследователи от Университетската болница в Базел Швейцария, са документирали това състояние на 12-годишно момче, в доклада, публикуван в медицинското списание „Педиатрия“, отбелязват, че промяната на цвета може да продължи с месеци или години и че бързо изчезва при децата, а трудно при възрастните.

Обикновено изследователите казват, че няма допълнителни симптоми , но че повечето страдат от изтръпване или сърбеж , пише zdravno.bg.

Това положение се нарича „erythema ab igne“, според доктор Джефри Бенабио. Синдромът на изгоряла кожа е получаване на червеникав или кафяв обрив, който се развива в резултат на продължителна експозиция на топлина, без да бъдем истински подложени на горещина.

Човекът не усеща, че нещо гори, докато държи лаптоп в скута, но получава изгаряния.

Зачервяването се развива по определена схема, наречена „reticulate“ или „net like“. Забавянето на потока на кръвт в засегнатата зона, наречена хемостаза е вероятно причината за това състояние.
Швейцарският екип от лекари, също твърди, че състоянието може да отиде толкова далеч, че е възможно и напълнозатъмняване на кожата в тази част на тялото.

В редки случаи, това би могло да доведе до рак на кожата .

Лекарите казват, че състоянието може да бъде далеч по-лошо при децата, отколкото при възрастните.

„Нашият пациент сравнително кратко време използвал лаптопа в скута, което показва, че детската кожа е далеч по-чуствителна на топлина“, казват изследователите.

„Краката ми станаха розови и постоянно ме щипеше, само след няколко минути задържане на компютъра в скута“, казва 12 годишното момче Рон Бургунд.

„Радвам се, че замених лаптопа с iPad по време на моите тоалетни сесии“, казва той на шега.

Всеки лаптоп потребител знае, че компютрите загряват.

Швейцарските изследователи подчертаха, че лаптопите могат да достигнат степен на топлина, и слоя дрехи няма да бъде достатъчен, за да предотврати синдрома на зачервената кожа, означава, че можете да получите такива изгаряния и грозни белези дори и през панталона.

Но все пак има предпазни мерки, за да се избегне появата изгаряния.

История на ThinkPad и всичко за него.
СЕРВИЗ ЗА КОМПЮТРИ

T-серията лаптопи от линията ThinkPad е представена за пръв път от IBM през 2000 г. Основната идея при разработката на тези лаптопи е да са подходящи за потребители, работещи в различни мрежи и различни среди. В резултат на това се появява IBM Embedded Security Subsystem, първият чип за сигурност в света. От момента на създаването си T-серията лаптопи ThinkPad е предназначена да осигури баланс между скоростта и мобилността. През следващите няколко години IBM създава едни от най-успешните и новаторски лаптопи за времето си, докато през 2005 г. излизат моделите ThinkPad T43 и T43p, които са последните лаптопи от T-серията, произведени от IBM. Същата година Lenovo придобива компютърното подразделение на IBM, но T-серията лаптопи ThinkPad продължава да съществува и да се развива от Lenovo. През февруари 2006 г. Lenovo лансира моделите T60 и T60p. Въпреки че са конструирани и произведени от Lenovo, тези лаптопи все още носят логото на IBM. През 2007 г. при моделите T61 и T61p логото на IBM вече липсва, за сметка на добре познатото днес лого на марката ThinkPad. Тези модели са и първите лаптопи от T-серията, при които е приета резолюцията за широк екран като основна опция, въпреки че традиционният 4:3 формат на екрана също е наличен.

След лансирането на моделите Т400 и Т500 през юли 2008 г., Lenovo преустановява обичайното именуване на лаптопите от линията ThinkPad и преименува T-серията лаптопи със суфикс “p” (напр. Т61р) във W-серия. Замислени от Lenovo като подвижни работни станции, W-серията лаптопи се превръща във водещата серия за ориентирани към производителността лаптопи на компанията. T-серията на ThinkPad от своя страна остава главната линия лаптопи Lenovo, целяща се в корпоративните потребители и компании.

През 2010 г. излизат моделите лаптопи T410, T510 и Т410s, последвани през 2011 г. от T420, T520 и T420s. През юни 2012 г. излиза и T430, последният засега модел от Т-серията на ThinkPad.

Колегите от RetroPcMania представят в ревюто си Т400 и други модели с най-малки подробности ето така: http://www.retropcmania.com/2012/02/thinkpad-t410-review.html

Как да Ускорим работата на компютъра?!
СЕРВИЗ ЗА КОМПЮТРИ
 Нашите компютри рядко вървят толкова бързо, колкото искаме или очакваме от тях. Независимо дали сте потребител на Mac или Windows компютър, е много изнервящо да стоите и чакате някой процес да приключи, особено когато имате работа за вършене.

 Струва ли ви се, че вашия компютър върви мудно? Ако искате по-бърза система, със сигурност единият вариант е да похарчите допълнителни средства за закупуването на нова система. Това обаче не е необходимо.

 
Ускоряване на работата на компютъра

Сигурни ли сте, че използвате най-добрата производителност на компютъра? Независимо дали използвате Windows Vista, или Windows 7, изпълнете стъпките по-долу, за да направите компютъра малко по-бърз.

Ограничаване на броя на програмите, които се стартират при включване на компютъра
 Има много програми, които се зареждат автоматично при стартиране на компютъра, което може много да затрудни производителността. За да управлявате тези програми като професионалист, научете как да вникнете във всичко, което се изпълнява:
1. Щракнете върху бутона Старт, въведете Системна конфигурация в полето за търсене, след което щракнете върху Системна конфигурация в списъка с резултати.
Как да организираме кабелите на компютъра и устройствата си?!
СЕРВИЗ ЗА КОМПЮТРИ
 Във всеки компютър се крие по една малка версия на Ада, пресъздадена в прашна топка кабели. Всеки от нас знае, че рано или късно ще трябва да въведе ред в тяхното съществуване, но винаги намира причина да отложи за по-нататък. Винаги идва момент обаче, когато бъркотията от кабели зад компютъра, трябва да бъде оправена. За щастие има начин, който ще ни отърве от малкия пъкъл.

1. Лошата новина е, че ще трябва да изключите компютъра за малко. Да, знаем, много по-приятно е да можем да спрем по някое време и да видим Facebook или просто да работим, докато гледаме филм или слушаме музика. Но 20-тина минути са поносима пауза.

2. Разкачете абсолютно всички кабели от компютъра. В никакъв случай не ги дърпайте силно, защото ще ги затегнете един в друг още повече. Действайте само с леки подръпвания и... чоплене.

3. След като ги разплетете, ги отделете един от друг на страна. Най-добре до устройството, на което принадлежат.

4. Направете си малки табелки, които да залепите на всеки кабел. Така няма да се чудите този USB кабел сега за мишката ли е, за клавиатурата, или за фотоапарата.

5. Организирайте кабелите по тип. Например всички USB заедно, след това тези за монитора и говорителите, накрая LAN и ел. захранване. Друг вариант е да ги организирате според разположението на устройствата. Например тези с по-дълги кабели заедно, тези, с по-къси – също на свой възел.

6. Свържете кабелите в избрания от вас порядък като може да ги завържете един с друг с помощта на свински опашки или малките жички, които често държат кабелите вързани в опаковката на новите устройства.

7. Прокарайте всеки кабел по „чист” път до съответното устройство. Може да ги закрепяте с още свински опашки по протежението им, ако са твърде дълги.

8. При желание може да си купите и кабел-канал и да ги поставите в него, като така напълно ще елиминирате загрозяващата им функция.

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.