Вашият сервиз за Компютри (Software & Hardware)

Държите ли лаптопа в скута си? Прочетете това и ще си помислите следващия път!

10 Ноември 2014г.
Държите ли лаптопа в скута си? Прочетете това и ще си помислите следващия път!

Синдромът на изгоряла кожа се проявява с получаване на кафява, или сива кожа.

Изследователи от Университетската болница в Базел Швейцария, са документирали това състояние на 12-годишно момче, в доклада, публикуван в медицинското списание „Педиатрия“, отбелязват, че промяната на цвета може да продължи с месеци или години и че бързо изчезва при децата, а трудно при възрастните.

Обикновено изследователите казват, че няма допълнителни симптоми , но че повечето страдат от изтръпване или сърбеж , пише zdravno.bg.

Това положение се нарича „erythema ab igne“, според доктор Джефри Бенабио. Синдромът на изгоряла кожа е получаване на червеникав или кафяв обрив, който се развива в резултат на продължителна експозиция на топлина, без да бъдем истински подложени на горещина.

Човекът не усеща, че нещо гори, докато държи лаптоп в скута, но получава изгаряния.

Зачервяването се развива по определена схема, наречена „reticulate“ или „net like“. Забавянето на потока на кръвт в засегнатата зона, наречена хемостаза е вероятно причината за това състояние.
Швейцарският екип от лекари, също твърди, че състоянието може да отиде толкова далеч, че е възможно и напълнозатъмняване на кожата в тази част на тялото.

В редки случаи, това би могло да доведе до рак на кожата .

Лекарите казват, че състоянието може да бъде далеч по-лошо при децата, отколкото при възрастните.

„Нашият пациент сравнително кратко време използвал лаптопа в скута, което показва, че детската кожа е далеч по-чуствителна на топлина“, казват изследователите.

„Краката ми станаха розови и постоянно ме щипеше, само след няколко минути задържане на компютъра в скута“, казва 12 годишното момче Рон Бургунд.

„Радвам се, че замених лаптопа с iPad по време на моите тоалетни сесии“, казва той на шега.

Всеки лаптоп потребител знае, че компютрите загряват.

Швейцарските изследователи подчертаха, че лаптопите могат да достигнат степен на топлина, и слоя дрехи няма да бъде достатъчен, за да предотврати синдрома на зачервената кожа, означава, че можете да получите такива изгаряния и грозни белези дори и през панталона.

Но все пак има предпазни мерки, за да се избегне появата изгаряния.

Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.