Вашият сервиз за Компютри (Software & Hardware)

История на Apple ( Ябълката )

4 Декември 2014г.
История на Apple ( Ябълката )

"Наистина ли искаш да продаваш подсладена вода на децата до края на живота си или шанс да промениш света?" С този въпрос съоснователят на  "Епъл" (Apple - ябълка) Стив Джобс успява да убеди през 1983 г. президента на "Пепси" Джон Скъли да напусне и да стане изпълнителен директор на технологичната компания. За да успееш да убедиш ръководител на глобална компания с традиции да смени поста си с този в млада и прохождаща фирма, трябва да си силен мотиватор и да имаш пророчески способности. Джобс обаче умее точно това... и нещо друго - да представя революционни идеи по простичък и разбираем начин.

 

 

Самият Джобс заявява, че дължи много и на калиграфията - изкуството за изписване на буквите. Въпреки че прекъсва обучението си в "Рийд колидж" след първия семестър, той продължава да посещава курсовете по калиграфия. Тогава няма идея за какво му е нужно това, но години по-късно той внедрява наученото за шрифтовете в тези на "Макинтош" и както самият казва: "ако "Уиндоус" по-късно не ги бяха копирали, може би никой нямаше да ги има и да знае за тях".

 

Джобс е един от пионерите в областта на персоналните компютри. Заедно с няколко свои приятели през 1976 г. създава "Епъл", която само за няколко години става една от най-големите технологични корпорации в света. В края на 70-те и началото на 80-те компанията прави революция на пазара, като представя първите персонални компютри, ориентирани към масовия потребител.

 

С интуитивния си интерфейс продуктите на "Епъл" бързо набират популярност и променят коренно отношението на хората към компютрите. Зад огромния успех на компанията стои креативността на Джобс, затова повечето клиенти свързват компанията с него - доказателство за това са годините, когато той е извън нея, и затова някои ги определят като нулеви години.

 

Джобс налага идеите си за уникален дизайн, достъпен интерфейс и технологични решения за потребителите. Анализаторите изтъкват качествата му на човек с иновативно мислене, както и желанието му да представя компанията си и продуктите й по изключително въздействащ върху потребителите начин. "Дизайнът не е просто външният вид на продукта. Дизайнът е начинът, по който продуктът работи", разкрива тайната си Джобс.

 

Трудно е да се изброят всички творчески решения на Стив Джобс, които превръщат "Епъл" в нещо като модерен култ - като се започне от легендарната реклама на "Макинтош", в която "Епъл" се заиграва с култовия роман на Джордж Оруел "1984", и се стигне до създаването на iPhone, който популяризира и превърна в стандарт тъчскрийн технологията при телефоните. През годините компанията залага агресивно на своите брандове и корпоративни послания, ето защо Джобс има репутацията както на успешен предприемач, така и на много добър търговец.

 

Затова и когато избира логото - отхапаната ябълга, той държи тя да остане такава, за да се идентифицира с компанията му, а не просто с плод. А може би е оставил неотхапаната за Рокфелер, който твърди, че е забогатял, започвайки с продажбата на една ябълка. Първото лого на "Епъл" всъщност също свързано с плода - рисунка на седналия Исак Нютон под  ябълково дърво в търсене на гравитацията.

 

Едно нещо у Джобс никога не се променя - на корпоративните събития на "Епъл" той неизбежно се появява облечен в изтъркани дънки и черно поло. Тези дрехи и стилът на обличане на Джобс постоянно се коментират от модните експерти с насмешка, но се превръщат в неговата запазена марка.

Управленският стил на Стив Джобс е определян като визионерски и творчески, но също и автократичен.

 

Той има репутацията на безкомпромисен и взискателен ръководител, заради която някои от служителите на "Епъл" са заявявали, че се страхуват да се разминават с него в коридорите или да се качват с Джобс в един асансьор. Още от първите години на съществуването на "Епъл" Джобс се стреми да утвърди агресивно имиджа на "Епъл" като алтернатива на съществуващите тогава продукти на компютърния пазар. Използването на мотиви от "1984" при пускането на "Макинтош" не е случайно - според Джобс IBM е аналог на Големия брат, който контролира всичко и всички.

 

По този повод той казва: "Ако IBM ни победи, следващите 20 години ще са като тъмно средновековие за компютрите." В следващите години Джобс атакува Бил Гейтс и неговата "Майкрософт", която според него е откраднала идеите и технологиите на "Епъл" и се опитва да монополизира пазара. Но много от критиците на Джобс го обвиняват, че реално и "Епъл" следва някои монополни практики.

 

Въпреки че е считан за креативния двигател в "Епъл", кариерата на Джобс в "Епъл" невинаги е вървяла гладко. В средата на 80-те години - само няколко години след като компанията взривява пазарите с "Макинтош" - ръководството на "Епъл" освобождава Джобс от директорската му позиция. Той се връща в управлението на компанията едва след 11 години. През това време предприемаческият му нюх го подтиква да създаде NeXT, която произвежда специализирани компютърни машини.

 

Заради специфичните си продукти компанията не успява да се наложи сред масовия потребител. По време на отсъствието си от "Епъл" Джобс купува и част от бизнеса на филмовата компания "Лукасфилм" - по точно един от отделите за компютърна анимация, който развива и нарича "Пиксар". Днес той е част от гиганта "Уолт Дисни" и е емблематичен производител на пълнометражна компютърна анимация. През 1996 г. "Епъл" изкупува NeXT и така Джобс отново поема кормилото на създадената от него компания.

 

Отсъствието му категорично дава отражение върху бизнеса на 'Епъл" - компанията започва да губи пазарното си влияние и започва да отчита загуби. Малко след връщането на Джобс ситуацията се подобрява. Скоро след присъединяването си към групата той става неин изпълнителен директор. Под управлението на Джобс "Епъл" представя продукти, които връщат към големите печалби и доверието на инвеститорите. Представянето й на борсата е достатъчно красноречиво - акциите на "Епъл" поевтиняват до малко над 3 долара в края на 1997 г.

 

Днес една ценна книга на компанията струва почти 200 долара, което нарежда "Епъл" сред най-големите публични дружества в Америка. Компанията изглежда непоклатима дори и срещу световната икономическа криза. Докато светът е в рецесия, "Епъл" декларира рекордни печалби в периодичните си отчети, повечето от които обяснява със силните продажби на iPhone и персоналните компютри с марката на групата.

 

След връщането си в "Епъл" професионалната кариера на Джобс е във възход, но за сметка на това той има проблеми със здравето си. През 2004 г. Джобс обявява, че страда от рядка, но лечима форма на рак на панкреаса, и малко след това туморът е премахнат (по думите му -  успешно). Спекулантите и медиите обаче продължават да лансират слухове, че Джобс все още има здравословни проблеми.

 

Най-често те се аргументират с външния му вид - шефът на "Епъл" изглежда отслабнал и отпаднал. В началото на миналата година Джобс обяви, че за 6 месеца напуска компанията заради хормонален дисбаланс. По време на отсъствието си той претърпява трансплантация на черния дроб, за да се върне успешно в "Епъл" няколко месeца по-късно.

История на Apple ( Ябълката )

Биография

Роден в Сан Франциско през 1955 г. Осиновен от Пол и Сиара Джобс. Биологичният му баща е сириец. Обучението му в Reed College в Орегон приключва неуспешно. Създава "Епъл" със свои приятели през 1976 г.

 

Стил на управление

Визионерски, творчески и предприемачески. Джобс може да е чаровен и харизматичен, но и груб и властен. Не изневерява на външния си вид - черно поло, дънки и маратонки

 

Силни страни

Инстинктивно разбира не само накъде вървят новите технологиите, но и какво кара хората да купуват

 

Най-добро решение

Разработва едновременно хардуерните и софтуерните детайли в комбинацията iPod/iTunes

  Стивън Джобс е осиновен от Пол и Клара Джобс през 1955 г. и израства в Лос Алтос, Калифорния. След гимназията посещава лекции в Hewlett-Packard и именно там среща за първи път Стивън Возняк, незавършил студент на Калифорнийския университет, но гениален инженер, който непрекъснато измайсторява различни машинки. Втората им среща е в компютърния клуб Хоумбрю, членовете на който са маниаци, интересуващи се само от диоди, транзистори и изградените от тях електронни устройства. Джобс бил различен – имал усет за стил, удобство и маркетинг. Той успява да убеди Возняк да създадат заедно персонален компютър. Така се ражда Apple I, проектиран в стаята на Джобс и конструиран в неговия гараж.

Продажбите вървят вяло, докато един местен магазин за електроника поръчва 25 бр. Съвет на бивш директор от Intel ги вдъхновява да създадат собствена компания. За тази цел те продават най-ценните си вещи: Джобс се прощава със своя Фолксваген, а Возняк – с безценния си HP калкулатор. Със събраните $1300 те основават компанията Apple.

Повратни моменти

Първият продукт на компанията – Apple I – излиза на пазара през 1976 г. на цена $666.
История на Apple ( Ябълката )
                                                                               Джобс, Возняк и Apple I
  Като членове на местното компютърно братство, Джобс и Возняк имат възможност да подклаждат интереса към тяхната машина. Продажбите достигат $774 000 и скоро двамата започват работа над Apple II. Второто прераждане на компютъра има забележим успех, който се дължи не само на техническите му качества, но и на маркетинговия талант на Джобс. Той привлича в екипа Регис Макена, най-добрият PR в Силиконовата долина, който в последствие популяризира маркетинга на връзките.

През 1980 г. Apple излиза на борсата. При емисионна цена от $22 на акция, още първия ден тя скача на $29, с което капитализацията на компанията достига $1,2 млрд. Между 1978 и 1983 г., при липсата на реална конкуренция, Apple бързо навлиза на пазара на персонални компютри при годишен ръст от 150%. През 1981 г. IBM представя първото си PC, което използва операционната система MS-DOS, лиценз на малката софтуерна компания Microsoft. За две години IBM задминава Apple по продажби. Компанията на Бил Гейтс също започва да се меси в PC пазара, въпреки че не предлага хардуер, а продава лицензи за своята операционна система на производителите на компютри. Джобс ясно осъзнава, че ако IBM и Microsoft бъдат оставени да доминират на пазара, Apple може скоро и да изчезне от него. Тогава той се обръща за помощ към Джон Скъли от Pepsi. Резултатът от това необикновено сътрудничество е машината, която превърна Apple Computers завинаги в любимата компанията на компютърните ентусиасти - Apple Macintosh.

Създателите на Macintosh заместват командния ред на екрана с мишка, с която може да се клика по лесно разпознаваеми икони, като кошчето за боклук и папката, които познаваме и до днес. На потребителя вече не му трябва докторска степен по компютърни науки, за да използва своето PC. Примерът на Apple е последван от други, най-вече Microsoft. Компанията обаче се превръща в любимец и икона на творческия свят. Затова пък Microsoft успява да доминира пазара на PC софтуер с 80% дял спрямо 20% за Apple. И това се оказва жизненоважно.

Приказката на Apple свършва през 1985 г., когато рицарят на бял кон Скъли прави немислимото и отстранява Джобс от компанията, който създава NeXT Computer с привлечен $250 млн. инвестиционен капитал. Слабите продажби са разочароващи – едва 50 000 бр. Pixar Animation Studios, в която той инвестира свои собствени $60 млн., се оказва друга работа. Вложението се възвръща многократно с хита “Играта на играчките”. Следващо произведение на аниматорите - “Търсенето на Немо” – също се оказва хит. 

През 1993 г. и Скъли на свой ред е изгонен от Apple след един изключително тежък период за компанията, през който пазарният й дял се свива от 20 на едва 8%. На негово място идва Майкъл Спиндлър, който остава до 1996 г., когато пазарният дял на Apple е вече само 5%. Компанията е на път да потъне в забрава, като дори и най-ревностните й почитатели преминават към Microsoft. Спиндлер е заместен от Гил Амелио, който след 500 дни неуспешни опити да увеличи пазарния дял, вика Джобс обратно като консултант. Скоро и Амелио напуска и Стив Джобс се връща оттам, откъдето е започнал, като става глaвен изпълнителен директор на компанията.
История на Apple ( Ябълката )
                                                                        Стив Джобс през 1995 г. 
  Джобс изоставя операционната система NeXT, която е продал на Apple, изоставя губещите лицензионни договори и най-важното, пуска новия iMac. Машината олицетворява всичко, в което вярва: зашеметяващ дизайн и лесна експлоатация. Технологичните параметри също са променени. Компютърът няма дискови устройства, които според Джобс отдавна са изместени от външни такива за съхранение на данни като zip устройствата или Интернет. Красивата, готова за работа в Интернет машина трябва да върне славата на Apple. Прозрачно-синият iMac се продава в 278 000 бр. през първите си шест седмици на пазара - постижение, което списание Fortune описва като “един от най-впечатляващите PC стартове досега.” Wall Street също си възвръща доверието в компанията: цената на акциите се удвоява за по-малко от година. Приходите за фискалната 2000 г. възлизат на $7,98 млрд., а чистата печалба е $786 млн. Apple започва да открива магазинипо цял свят. 
Никой не може да предвиди бъдещето на Apple, но към 2004 г. компанията успя да си върне ореола и почитателите, които така силно бяха пленени от нея 20 г. по-рано. От тогава за Apple настъпи време за успехи.
История на Apple ( Ябълката )
                                   Стив Джобс по време на представяне на MacbookAir през 2008 г.
  През октомври 2010 г. компанията декларира $20,34 млрд. долара приходи за последното тримесечие от финансовата си година, която приключи на 25 септември. Оборотът е с 67% повече от приходите за същото тримесечие на миналата година и е рекорден за Apple. Печалбата за тримесечието също няма прецедент - тя се повишава със 72% до 4.3 млрд. долара.
Общо за цялата финансова година компанията декларира $14,5 млрд. долара чиста печалба - увеличение от 70% спрямо 2009-а. Годишните приходи са с 52% по-високи и достигат $65 млрд.
Смартфонът iPhone продължава да е продуктът с най-голям ръст на продажбите. Големи са приходите и от продажби на таблетния компютър iPad. През трите месеца от старта на продукта до септември 2010 г. са продадени общо 4,2 млн. таблета.
История на Apple ( Ябълката )
                                   Стив Джобс по време на представяне на iPhone през 2010 г.
Заключение
  Описван от пресата като “корпоративният Хъкълбери Фин”, Стив Джобс може да се нареди сред гении като Бил Гейтс, Лари Елисон и Скот Макнийли. Това, което го отличава от тях, е усетът му към елегантното и стилното. IBM даде компютрите на корпоративния свят, Microsoft създаде операционната система MS-DOS, но Джобс е този, който направи работата с компютрите лесна. С графичния интерфейс, видян от него за първи път в лабораторията Xerox PARC, Джобс даде възможност на всеки да ползва компютър като просто клика по екрана.

И ако това за някои не е достатъчен принос в историята на персоналния компютър, може да добавим, че Джобс създаде едно от първите студия за филмова анимация – Pixar, и се завърна в Apple точно навреме, преди компанията да изчезне от световната сцена. С iMac той още веднъж показа въображението и дизайна, които го направих милиардер и превърнаха Apple в любимия компютър на милиони верни почитатели. Поредният пробив бе реализиран от Джобс в пазара на смартфоните  - през третото тримесечие на 2010 г. продадените iPhone-а са с 2 млн.повече от BlackBerry. По всичко личи, че таблетът iPad също печели симпатиите на потребителите.
Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.