Вашият сервиз за Компютри (Software & Hardware)

Как да направим добър избор при покупката на ЛАПТОП?

22 Ноември 2014г.
Как да направим добър избор при покупката на ЛАПТОП?
                               Ето и някои тънкости при избор на лаптоп..........

  Да притежаваш лаптоп вече не е мода, а просто необходимост. Времето на огромните настолни системи бавно, но сигурно си отива. След последния ремонт на старата техника, човек си казва край, когато тази щайга пак се развали, ще си купя лаптоп. Когато това време настъпи идва и големият въпрос, какъв модел и с какви възможности да бъде новата придобивка. Повечето хора тръгват наред по всички магазини за лаптопи, търпеливо изслушват обясненията на консултантите и колкото повече обикалят, толкова по-труден става избора.

Преди да се купи лаптоп, трябва да се знае за какво точно ще се употребява. Хората, които работят с натоварващи програми много добре знаят какво им е нужно, но тези, на които професията не е свързана с постоянна работа на компютър не винаги са наясно какво им трябва. За някои хора компютърът е нужен само за няколко неща – да си проверят пощата, да влязат във фейсбук и да разгледат няколко онлайн магазина. За тази работа и най-слабите като параметри лаптопи са напълно достатъчни. Дори и те ще работят с не повече от 30-40 % от възможностите си при подобно леко натоварване.

За някои потребители лаптопът ще служи и за други неща – те свалят филми, музика и често ще ползват лаптопа като музикална уредба, когато в дома им се завихри купон. Тези хора трябва да търсят лаптопи с максимално добри параметри на звука и видеокартата. Също така, големият капацитет на хард диска няма да е излишен. Покупката на лаптоп от среден клас е добър избор, в комбинация с едни добри тонколонки и слушалки. По-сложно е, ако човек иска освен всичко това, да играе тежки игри, които изискват много мощен хардуер.


Как да направим добър избор при покупката на ЛАПТОП?

    В случай, че ще инсталирате игри, които изцеждат всички сили на лаптопа, ще трябва да приготвите доста повече пари. Необходимите параметри притежават само най-скъпите машини, като в най-висшата класа геймърски лаптопи са моделите Dell Alienware, които са на цени около 5 000 долара. Все пак, маниаците са готови на всичко, за да получат максимално удоволствие от играта. Мощните лаптопи за игри могат да се ползват за всякакъв тип работа, а не само за забавление. Много хора ги ползват за обработка на видео, графики, чертежи и много други изискващи сериозен хардуер програми.

Все пак, масовият потребител няма нужда от чак такива извънземни параметри на лаптопа си. Един добър дисплей, удобна клавиатура, хубав звук и всичко е наред. Такъв лаптоп може да се намери и сред най-ниския ценови клас. Въпроса вече опира не толкова до марката, колкото до цената и срока на гаранцията. Най-разумният избор са лаптопи с максимално дълга гаранция, защото това все пак е машина и се поврежда. Другото добро качество, което трябва да притежава новият лаптоп е, да е максимално лек, а батерията му да издържа много часове. Какво повече му трябва на човек за да бъде щастлив?


Как да направим добър избор при покупката на ЛАПТОП?

Обикновено потребителите са раздвоени при избора на лаптоп, тъй като пазара предлага, богато разнообразие от всякакви модели. Разбира се, именно съществуващият избор е добрата новина за нас, макар да се налага да преценим и подберем внимателно мобилния компютър, който ще помага за работата ни.

Ето и няколко лесно изпълними съвета, които да вземете предвид когато избирате лаптопи :

  • Преди да закупите лаптоп, преценете за какво ще бъде използван той. Ако постъпите по този начин, вие ще имате реалната възможност да закупите лаптоп на по-ниска цена, който ще работи по предназначението си;
  • Сравнете цените на лаптопите предложени от различните фирми. Фиксирайте вашия  бюджет и започнете с проучването на пазара. Така вие със сигурност ще стигнете до задоволителна сделка, която ще ви донесе радост и сигурност при покупката на лаптоп;
  • След като изберете марката на лаптопа потърсете информация за нея в интернет, съществуват десетки форуми, в които може да зададете въпроси относно избраният от вас модел;
  • Направете справка и с продавач консултант, който да ви обясни какви са плюсовете и минусите на техниката, върху която сте концентрирали вниманието си. Изслушайте добре коментарите относно селектираният от вас модел и преценете. дали те се асоциират с наученото от форуми, блогове или мнения на ваши познати;
  • Запомнете, че гаранцията на лаптопа, който сте избрали е от изключително важно значение. Направете необходимата проверка за местонахождението на гаранционния сервиз, така че той да е максимално достъпен от гледна точка на близост до вашето населено място. Продължителността на гаранцията е друг значим за вас фактор, на който трябва да обърнете внимание.

Бих бил щастлив ако съм ви насочил към избор на по-добър лаптоп за работа или забавление. Очаквайте още полезни съвети относно лаптопи и настолни компютри, защото вярваме, че те ще помогнат при избора на по-добър лаптоп или компютър за вашият дом.

Желая ви успешен избор на добър лаптоп за вашите нужди!


Как да направим добър избор при покупката на ЛАПТОП?
           Ще ви посоча няколко причини да изберем лаптоп втора ръка пред нов..........................

  Дали заради финансовата ситуация на българина в момента, дали поради други причини, но пазарът на употребявани лаптопи, компютри и монитори заема голям дял в общия пазар на IT техника. Освен това манталитета на българина сякаш се пречупи и ако преди 5-6 години много хора се притесняваха да си признаят, че са купили нещо втора ръка, сега е нормално да кажеш „купих си употребяван лаптоп от Продавалник“. Може би това е и причината за много хора – далаверата. Въпреки че не звучи много издържано, зад тази дума седи най-обикновена финансова изгода.Цената е определяща

Това именно е първата и според нас основна причина за покупка на употребяван лаптоп – много по-добрата цена, в сравнение с новия. Ако за един нов ноутбук трябва да се бръкнете около 1000 лв., то за втора ръка лаптоп нужния бюджет е наполовина, а често и по-малко. Както и да го погледнем си е добра инвестиция.

Качество от друг порядък

Втората причина е качеството на закупената техника. Както написахме по-горе, ако си закупите мобилен компютър за около 1000 лв, той задължително ще бъде в ниския клас и не може да се надявате на нещо особенно. За тези пари консултантите най-вероятно ще ви предложат марката Acer или нещо друго в ниския потребителски клас.

  Сега вижте този лаптоп...ЦЪК

Разликата между него и предния вариант е огромна. Тук за по-малко от 500 лв. получавате употребяван лаптоп от бизнес клас. Това означава на практика няколко неща:
- качествени и сертифицирани материали, подложени на многобройни тестове
- елитни хардуерни компоненти, произведени само за високия и бизнес клас мобилни компютри
- много по-здрава изработка и сглобка в сравнение с потребителския клас

- иновативни фирмени технологии, които също се срещат само във високия клас лаптопи /бизнес и Workstation/.


Как да направим добър избор при покупката на ЛАПТОП?
По-дълъг живот на експлоатация

Третата причина е следствие от всичко написано в горната точка. Говорим за много по-дългия живот на употребяваните лаптопи от висок клас в сравнение с ниския потребителски клас, пък макар и нови. Именно заради много по-елитните материали и премиум компоненти, лаптопите от бизнес и Workstation клас са проектирани да имат много по-дълъг живот и да издържат на по-натоварена експлоатация. Така че в крайна сметка един лаптоп втора ръка, като горе посочения със сигурност ще надживее новия, закупен от някоя верига за перални и телевизори.

Бъдете прагматични

Четвъртата причина отново е финансова. Много хора, втурвайки се да си купят нов новиничък мобилен компютър се сблъскват с факта, че нямат парите в наличност. Естествено се стига до покупка на лизинг или банков заем. Това разбира се, оскъпява допълнително покупката и неусетно сте влезли в капана на съвремието ни – да работите, за да изплащате лаптопа си, телевизора и телефона. И точно, когато ги изплатите, те вече са остарели морално и физически. През това време рекламната машина не спи и денонощно ви облъчва, че трябва да имате по-новия модел, за да бъдете куул и да се чувствате щастливи. И тогава всичко започва наново.

Това няма как да се случи, ако проявите прагматизъм и закупите доста по-качествен и евтин лаптоп втора употреба. Все пак 400-500 лв. е сума, която почти всеки може да отдели.

Забравете предубежденията

Петата причина лично за мен е липсата на предразсъдъци и криви очаквания. Естествено фразата „употребяван лаптоп“ плаши доста хора. Но ще попитам същите дали шофират съвсем нов автомобил или никога не са си купували нещо употребявано? Надали. Така че забравете за предубежденията си.


Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.