Вашият сервиз за Компютри (Software & Hardware)

Как да организираме кабелите на компютъра и устройствата си?!

18 Април 2014г.
Как да организираме кабелите на компютъра и устройствата си?!
 Във всеки компютър се крие по една малка версия на Ада, пресъздадена в прашна топка кабели. Всеки от нас знае, че рано или късно ще трябва да въведе ред в тяхното съществуване, но винаги намира причина да отложи за по-нататък. Винаги идва момент обаче, когато бъркотията от кабели зад компютъра, трябва да бъде оправена. За щастие има начин, който ще ни отърве от малкия пъкъл.

1. Лошата новина е, че ще трябва да изключите компютъра за малко. Да, знаем, много по-приятно е да можем да спрем по някое време и да видим Facebook или просто да работим, докато гледаме филм или слушаме музика. Но 20-тина минути са поносима пауза.

2. Разкачете абсолютно всички кабели от компютъра. В никакъв случай не ги дърпайте силно, защото ще ги затегнете един в друг още повече. Действайте само с леки подръпвания и... чоплене.

3. След като ги разплетете, ги отделете един от друг на страна. Най-добре до устройството, на което принадлежат.

4. Направете си малки табелки, които да залепите на всеки кабел. Така няма да се чудите този USB кабел сега за мишката ли е, за клавиатурата, или за фотоапарата.

5. Организирайте кабелите по тип. Например всички USB заедно, след това тези за монитора и говорителите, накрая LAN и ел. захранване. Друг вариант е да ги организирате според разположението на устройствата. Например тези с по-дълги кабели заедно, тези, с по-къси – също на свой възел.

6. Свържете кабелите в избрания от вас порядък като може да ги завържете един с друг с помощта на свински опашки или малките жички, които често държат кабелите вързани в опаковката на новите устройства.

7. Прокарайте всеки кабел по „чист” път до съответното устройство. Може да ги закрепяте с още свински опашки по протежението им, ако са твърде дълги.

8. При желание може да си купите и кабел-канал и да ги поставите в него, като така напълно ще елиминирате загрозяващата им функция.

Как да организираме кабелите на компютъра и устройствата си?!

Мнозина изпитват лек ужас, когато се наложи да изключат дадено устройство от контакта. Това е така, защото „там долу” е един истински и тотален хаос от кабели и щепсели и идентифицирането на правилния е сериозно предизвикателство. С помощта на съвсем проста организационна система ще си спестите тези проблеми.

1. Системата е много семпла. Нуждаете се единствено от едно тесте със залепящи се бележки.

2. Преди да започнете с организацията обаче, трябва да изключите и разкачите всички устройства. Така и така сте го направили, може и да почистите кабелите от прах.

3. Започнете поетапно да свързвате устройствата към разклонителя. Да приемем, че първо включвате монитора. Щом поставите кабела, откъснете едно лепящо листче и напишете на него „Монитор”. Сложете го в близост до щепсела.

4. Направете същото и за останалите устройства. За още по-удобно може да използвате и разноцветни листчета. Така още по-лесно и бързо ще се ориентирате.

5. Ако използвате разноцветни листчета, имате два варианта. Първият е да организирате устройствата по тип – например всички основни компоненти на компютъра да са един цвят, периферните устройства – втори, мултимедията – трети. Вторият вариант е различен цвят за всяко устройство, но това ще е по-голяма занимавка.

Как да организираме кабелите на компютъра и устройствата си?!
Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.