Вашият сервиз за Компютри (Software & Hardware)

Как да се грижим за ЛапТоп

7 Август 2013г.
Как да се грижим за ЛапТоп

Лаптопите преносимите компютри ) се нуждаят от грижи и поддръжка, за да работят по-добре и по-дълго.

Преди да продължа нататък със статията ще Ви запозная с предимствата и недостатъците на лаптопа ( преносимия компютър ), за да стане по-ясно къде са силните и слабите места на мобилните компютри.

Да започнем с плюсовете:

+ лесно преносими ( от там идва и името им ):
Можете да ги носите навсякъде и по всяко време с Вас ( в раницата или чантата ) - вече има модели, които са под един килограм.
Можете да работите на лаптопа, докато пътувате ( разбира се, ако не карате Вие:) ), докато чакате в чакалнята или докато си пиете кафето в любимото заведение.
Добър заместник са на събеседник и можете да отметнете не малко работа ( ако работата Ви е свързана с компютър ) или да убиете няколко часа без да усетите.
Преносимите компютри ( нетбуци и лаптопи ) са леки ( от 1 до 3 килограма в масовия случай ), много по-малкообемни от настолните такива, компактни и... просто много по-удобни за пренасяне и работа в движение.
Можете да ги използвате дори излежавайки се на дивана, леглото, фотьойла или..., където се сетите:)

+ много по енергонезависими:
Може да ползвате Вашият лаптоп ( преносим компютър или нетбук ) за определен период от време без да имате източник на електроенергия ( ток ).
Дори да спре тока или да няма електричество около Вас, преносимият компютър ( за разлика от настолният ) може да работи, при това за съвсем не кратко време. Към настоящия момент на писане на тази статия, средната продължителност на живота на 15-инчов лаптоп е около 2 часа и половина, но има нетбуци с размер на екрана около 10-12 инча, които със своите 9-клетъчни батерии могат да достигнат до 12-14 часа живот на батерията с едно зареждане.

Също така, задължително е да отбележим, че за разлика от настолните компютри, при рязка загуба на електричество от мрежата ( спиране на тока ), при мобилните компютри ( лаптопи, нетбуци и т.н. ) вероятността да загубите данни е минимална ( освен ако не сте махнали батерията - по-надолу ще се спрем и на това ), освен в случаите, когато настолните машини са вързани към ЮПС-устройство ( все още рядко срещано явление ).

+ всичко в едно:
Клавиатурамишкамониторуеб камера, микрофон и в повечето случаи - блуту, безжична мрежа и т.н. - всичко е събрано в едно.
Не е нужно да се пренася всеки компонент по отделно - просто всичко е събрано в един корпус.
Това прави използването на лаптопа изключително лесно и удобно, но от друга страна може да се счита и за минус, поради факта, че от повреда в един тези компоненти, страда цялата система, което ни води до:

Минусите:

- нямат изчислителната мощ на настолен компютър:
Лаптопите са по-слаби откъм изчислителна мощ и бързодействие от настолните компютри при равна стойност.

Какво имам предвид - закупувайки за една и съща сума настолен компютър и лаптоп, настолният компютър ще е по-бърз (и то не малко) в сравнение с преносимия.

Разбира се, разликата ще е по-осезателна в по-тежки приложения ( Фотошоп, видео и аудио обработка, работа с големи архиви и 3D игри ) и съвсем незначителна при леки приложения ( сърфиране в интернет, текстообработка, слушане на музика и гледане на филми, ако не са Блу-рей формат ).

Идеята на мобилните компютри ( лаптопите ) съвсем не е да бъдат използвани за тежки програми и 3D обработка, както споменах по-горе, тяхната сила е в това да бъдат именно мобилни.
За работа в интернет, текстообработка и гледане на филми са повече от удачни, но силата им определено не е в 3D, обработка на мултимедия и тежко натоварване на процесора.
Тук принципът е, че процесорът, графичната карта и твърдият диск трябва да се грижат за дълъг цикъл на батерията, и повече време за работа при липса на електрозахранване.

Именно и от там идва разликата - един процесор на лаптоп ( преносим компютър ) харчи поне 2 пъти по-малко ток ( респективно - батерия ), отколкото един процесор за настолен компютър.

Същото важи и за видео картата на лаптопа - тя няма как с 5 пъти по-малко мощ ( за сметка на по-ниската консумация на енергия и по-малкото отделяне на топлина, но за това по-долу в статията ) да бъде толкова производителна, колкото външна видео карта на настолен компютър.

Което ни води до това, че е напълно погрешно да се смята, че лаптопите са подходящи за игри ( говорим за по-тежки 3D игри, макар и най-елементарните флаш игрички, също да "загряват" не малко процесора, от там и целия лаптоп, което от своя страна води до по-бързото износване на батерията, и по-краткия и бавен живот на твърдия диск).

Да - ако искате да пишете и-мейл или да слушате музика, преносимите компютри са съвсем равностойни на по-големите си събратя, но опрем ли до обработка на 3D нещата съвсем не са съпоставими.

Видео картата на лаптопа, била тя и "външна" ( а не вградена ), не е подходяща за средно тежки или тежки и комплексни 3D игри ( не и при нормална за игра резолюция и ниво на детайлите ).
Да, можете с лаптоп ( преносим компютър ) да играете новото НФС, но на такива резолюция и детайли, че ако в последствие видите същото НФС на машина за също толкова пари ( колкото лаптопа ) да сметнете, че е друга ( по-нова и по-хубава ) игра...

Пиша това, не с цел да Ви откажа от лаптопа, а защото е така! Няма как една карта да хаби над 5 пъти по-малко ток и да е също толкова резултатна.
Целта ми е да ви накарам сериозно да се замислите дали да си вземете лаптоп, ако смятате да го ползвате за игри ( особено по-тежки ). 

Отделно - лично мнение е, че вградените видео карти ( т.е. - тези на Intel ) при лаптопите, са за предпочитане пред (псевдо) външните такива ( като например тези на nVidia и АТИ ) по простата причина, че колкото и да са добри - идеята им е не да гонят производителност, т.е. Intel-ските греят ( отделят топлина ) по-малко, а оттам и животът на лаптопите като цяло е по-дълъг.

Повечето от дисковете на преносимите компютри към днешна дата са със средна скорост 5400 оборота, което в сравнение със 7200 при настолните компютри е не малка разлика, още повече, че твърдият диск е най-бавният компонент в един компютър.
Това е именно с цел спестяване на още малко енергия, което означава още няколко минути по-дълъг живот на батерията на лаптопа, за сметка на намалената производителност.

- капризни са:

Лаптопите ( мобилните компютри, нетбуци и т.н. ) са по-крехка техника.
При тях компонентите са с по-малък обем и са на много по-тясно и ограничено пространство.

Друг момент е, че поради тяхната мобилност, могат да бъдат оставяни на най-различни места и вероятността да не бъдат забелязани в първия момент не е никак малка. Много е лесно да ударите преносимия компютър и без да искате и да го повредите.

Имаме не малко случаи, когато наши клиенти, поради невнимание затварят капака ( респективно - екрана ) на лаптопа, без да погледнат, че върху клавиатурата има оставен предмет ( химикал, ЮСБ мишка и т.н. ) и матрицата/дисплеят се чупи.

Как да се грижим за ЛапТоп

Ремонтът на лаптопа не е евтин, а може да се случи на всеки - колкото и да Ви изглежда невъзможно да влезете в тази роля сега, никой не е застрахован.

Отделно - много е лесно да бъдат бутнати от бюрото или масичката в хола, защото в един определен момент всички забравяме да внимаваме.
Те са малки, лесни за оставяне на най-различни места и още по-лесни за НЕзабелязване:)

- изключително ограничен избор на алтернативни компоненти:

В повечето случаи, за да не пиша във всички, лаптопите НЕ подлежат на ъпгрейд ( подобряване ).
При тях дънната платка, която е основата на всеки един компютър било преносим или настолен, е само един модел, такъв, какъвто е при закупуването на лаптопа.
В последствие, ако решите, че искате ново поколение процесор, няма как да осъществите това си желание, ако не смените целия лаптоп.

При настолните компютри, ако решите, че искате ново поколение процесор, просто си купувате и ново поколение дъно ( в половината от случаите и РАМ памет ) и запазвате кутията, твърдия диск, оптичното устройство и в 99% от случаите и видео картата.

Докато при лаптопите дъното и видео картата са константа, т.е. най-големият ъпгрейд ( подсилване ) на лаптопа, може да се осъществи, ако му сложите по-сериозен процесор ( но разлика ще има основно, ако сте закупили лаптопа с много нисък клас и в последствие го замените с много висок, в останалите случаи си е по-скоро занимавка с цел убиване на време и средства ), по-голям ( в по-редки случаи - и по-бърз, но там опираме до чипсет, който пък е "слепен" с дънната платка ) твърд диск и евентуално добавяне на още РАМ ( което е най-чувствително като разлика в бързодействието, особено ако първоначалния обем на паметта на лаптопа е бил ограничен ).

При лаптопите конкретният модел, може да "побере" само съответния, правен точно за него модел дънна платка.
Дънните платки при лаптопите сами по себе си доближават цените на нов лаптоп, именно поради което е безсмислено при проблемно дъно да бъде извършван и ремонт.

С видеокартите положението е същото - дори да са така наречените "външни", те всъщност са запоени на дъното - при проблем ( отлепяне, изгаряне на видео картата и т.н. ), ремонтът на видео картата на лаптопа се доближава до цената на дънната платка, за която е запоена видео картата и отделно не може да се гарантира по-дългосрочна работа на чипа.

Стигаме до един от най-големите минуси при лаптопите:

- лесно се нагряват:

Лаптопите развиват високи температури, особено поставени на мека повърхност като завивка или възглавница, което значително скъсява живота на платката ( пластмасата й се "изпича") и на батерията на лаптопа.

От къде идва проблемът с топлината при преносимите компютри ( лаптопите )?

Най-вече от това, че компонентите вътре в тях ( чипове - чипсет, процесор, видео карта, РАМ памет, твърд диск, мрежови модули и т.н. ) са разположени на малки разстояния един от друг и са затворени в много малко пространство.

Това се обуславя от компактния ( и търсенето на такъв ) размер на лаптопа.
Вентилацията вътре в преносимия компютър е с много ограничени възможности - обикновено имаме един вход на въздух ( най-често от долната страна на нетбука / мобилния компютър ) и един изход за топлия въздух ( обикновено от някоя от страните - лява, дясна или задна ).

Ще се спрем по-подробно на това малко по-късно. Сега като финал на въведението, можем да направим бърза равносметка:

Кога да се използва лаптоп?

Аз лично бих Ви посъветвал да се спрете на преносим компютър, ако:

- Ви трябва мобилност - често сте в движение, работата Ви зависи от компютър и често се налага да сте извън офиса и/или дома ;

- когато искате да работите ( под работите, нямам предвид да играете на игри - особено 3D ), докато пътувате;

- ако имате настолен компютър, но и достатъчно средства, с които да си позволите мобилен такъв;

- други, по-субективни и разнообразни случаи ( няма как да обхвана всички ).

И кога да избягвате да ползвате лаптопа:

- когато искате да играете на игри ( по-горе съм дал своите аргументи ) - каквото и да се говори и пише, един настолен компютър с цена на половината на цената на лаптопа е по-добър за игри и може да стане още по-добър с минимум средства - нещо, което при лаптопа няма как да се случи.

- когато Ви трябва изчислителна мощ - компютър за 1000 лв. е поне 2 пъти по-бърз от лаптоп за 1000лв.
Отделно, ако утре искате да имате още повече процесорна и графична мощ, лесно можете да осъществите ъпгрейд.

-ако сте дизайнер - най-добрият екран на лаптоп е на нивото на посредствен монитор за настолен компютър.
Друг момент е, че 19 инча е подът за съвременен монитор, срещу 15.6 инча за най-масовия такъв при лаптопите.
Отделно - клавиатурите ( за хора, които често и много пишат ) за настолен компютър са в ценови граници м/у 10 и 20лв. за хубави такива и могат лесно да бъдат подменяни, при лаптопите нещата не стоят така.

И от тук: какви грижи да полагаме за лаптопите?

Преди да започнете да се грижите за Вашия лаптоп, трябва първо да го изберете.

Обикновено първият въпрос се свежда до марката на лаптопа: дали да е ACER, да е DELL, или пък ASUS, HP , Compaq и т.н.

Разбира се има 2 основни фактора, които влияят на не дотам запознатите потребители:
1. ЦЕНАТА и 2. Дизайнът.

Естествено - параметрите също са важни, но служителите на големите вериги от магазините за "ВСИЧКО" лесно могат да заблудят незапознатия потребител, карайки го да вярва, че всеки лаптоп е супер:)

Какво всъщност правят марките?

Сами по себе си, ACER, DELL, ASUS, HP, Compaq и т.н. правят основно пластмасите:) , защото:

Процесорът е или Intel, или АМД ( т.е. ACER, DELL, ASUS, HP, Compaq и т.н. НЕ правят процесори, а Intel и АМД НЕ правят лаптопи:) ).

Видео картата е Intel, АТИ или nVidia - все фирми, които също НЕ правят лаптопи.

Същото важи и за матриците, РАМ паметта, твърдите дискове ( с минимални изключение и то със забележки ) и другите части.

НО:

Фирми като DELL, ASUS, HP, Compaq и т.н. ( т.е. - фирмите с традиции в сферата ) имат идея и виждане как да бъдат разпределени чиповете вътре в лаптопа. АСУС дори правят дънните платки на лаптопите си сами ( а АСУС е една от фирмите, които правят едни от най-добрите дънни платки ), охлаждането е изчислено да се справя по оптимален начин - нещо, което аз лично не мога да кажа за фирмите, които решиха да правят лаптопи, разчитайки на славата си в друг вид техника...

Именно това прави лаптопите на фирми ката DELL, ASUS, HP и Compaq да са много по-надеждни, издръжливи и устойчиви във времето.

Виждал съм лаптопи ASUS ( на ден ми минават по няколко лаптопа през ръцете - различни фирми и размери ), който ме беше страх да пипна, за да не се разпадне ( все едно бяха играли мач с него ), но работеше перфектно. Виждал съм и лаптоп, включван 20 пъти, но с критично състояние на компонентите ( нарочно не споменавам марка ).

Та именно това е причината марката да има значение, въпреки че сами по себе си марките ( с редки изключения като ASUS и MSI ) не произвеждат нищо, освен надписа на капака.

Което отново ни води до:

Избрахме, взехме, сега какво?

1. Най-слабото място ( нееднократно споменавам и неслучайно ) е топлината.
Топлината се генерира от малкото пространство и от факта, че както настолните машини, така и лаптопите са магнит за прах.

При наличие на една прашинка в стаята / помещението, тя неминуемо ще намери своя път до... лаптопа:)

Разбира се, задръстването с прах не става изведнъж, но при нормална употреба, в рамките на 6-7 месеца, прахта се набива в тесните пори за вход и изход на въздушния поток в лаптопа, като значително намалява дебита на охлаждането и количеството въздух, което от своя страна води до повишаване на температурите в лаптопа, а това води до скъсяване на живота основно на дънна платка, твърд диск и батерия ( особено силно се отразява топлината на цикъла на живот на батерията на лаптопа ), и респективно до трайността и цикъла на живот на целия преносим компютър.

Друг много критичен фактор - натоварването на процесора ( и/или графичния чип - видео картата ) води до отделяне на много топлина ( обикновено - в 3D режим или при много изчисления на процесора, които са следствие на много едновременно стартирани програми и приложения или на работа с големи и тежки програми и файлове ).

Това, в комбинация с прахта, която невидимо се наслоява, и то на места, където се вижда само след отваряне на лаптопа от специалист ( в сервиз ), води до много въртене на горещ въздух вътре в лаптопа и ако изхода не е достатъчно почистен, този горещ въздух просто се върти вътре в преносимия компютър и скъсява живота на всеки един от компонентите.

Много пъти слоят от прах запушва точно изходите, които не могат да бъдат достигнати, ако лаптопът не се разглоби.

Отделно - топлината е това, което убива батерията много бързо. Просто батериите са чувствителни към големи температурни разлики, каквито се получават, когато се пусне 3D игра и цикълът им на живот се намалява значително, защото тогава топлина се отделя не само от процесора, но и от графичната ( видео ) карта ( и то в порядъка на 75-80 градуса ).

Твърдите дискове значително намалят бързодействието си при температура на работа около 50 С, а животът им се скъсява посредством появяване на реалокейтнати и лоши сектори, които в голяма част от случаите се получават при прегряване.

Именно поради тази причина, е от изключително значение лаптопът да бъде редовно ( поне веднъж годишно ) почистван и то от хора, които добре знаят какво правят, защото операцията има тънкости и трябва да се внимава.

Компонентите в лаптопите ( преносимите компютри ) са фини, и се изисква особено внимание и рутина за да се извърши операцията без негативни последствия.

Друг момент е, че при почистване на лаптопа, задължително се сменя и термо пастата на процесора ( в много от случаите - и на графичната видео карта, и на чипсета ).

2. Внимавайте къде оставяте своя лаптоп - опитайте се да е малко по-далече от течности, чаши с вода, топли места, електроуреди и ръбове на маси.

Идеята да се оставят на леглото / дивана не е никак добра.
От една страна това са мебели, на които човек е свикнал да сяда със засилка, а от друга - лаптопът, поставен върху мека мебел ( покривка, легло и т.н. ), няма откъде да засмуква въздух, за да се охлажда и това определено не би му повлияло добре.

3. Опитайте се да държите лаптопите на малко по-високи места, ако има деца в дома Ви.
Случаите, в които малките палавници са направили нещо на мобилния компютър, което налага ремонт, не са никак малко, но от друга страна случаите на надъвканите и издрани лаптопи от домашни любимци не са много по-малко.

И сега по-важното:

Как да се грижим за ЛапТоп
КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ОПТИМАЛНО ЗА ПРЕНОСИМИЯ КОМПЮТЪР?

На първо място:

Има не малко и добри охлаждащи решения - охладители и охлаждащи поставки за лаптопи ( можете да видите какво представляват и на какви цени са в тази секция ):

Охлаждащите подложки ( охлаждащи поставки ) за лаптоп са изключително добро решение от гледна точка на това, че:

- поставят лаптопа на твърда основа - входовете му за въздух са отворени, лаптопът може да диша;

- цените има са съвсем приемливи: започват от около 20-ина лв. , а за 50-ина можете да вземете наистина добра охлаждаща поставка за лаптоп с 2 или 3 вентилатора, които допълнително да спомагат за по-добрия въздушен поток.

Следваща стъпка:

Ако нямате възможност на този етап да се сдобиете с охладителна подложка ( охлаждаща поставка ) за преносимия компютър, на първо време е добре да спазвате следните простички правила:

 - лаптопът не трябва да се поставя на мека повърхност.
Да, по-удобно е да ползваме мобилния компютър в скута или в леглото, но това определено не му се отразява добре ( по-горе изложих причините ).

- трябва да се внимава да не се запушват изходите за охлаждане на въздуха от процесора.
Обикновено са отстрани, но има модели на които са отзад – погледнете Вашият лаптоп откъде извежда топлия въздух и се старайте да не запушвате или поставяте лаптопа в близост до преграда от страната, от която са те.
Аз например, много често виждам как потребителите имат навика да си оставят кутиите от цигари точно пред въздухоотводите, което не е добра практика.

- опитвайте се да натоварвате лаптопа по-малко
а именно – намалете ненужно стартиращите се автоматично с операционната система програми.
Програми като Неро и Бит комет добавят в автоматичното стартиране поне 3-4 напълно излишни модула, което излишно товари лаптопа, кара го да работи по-бавно, отколкото може, да грее и да отделя топлина повече.

Опитайте се да не пускате голям брой програми едновременно, ако не работите с тях в момента.

Махайте  батерията на лаптопа в момента, в който е включен в контакта и батерията е заредена.

Твърденията, че батерията трябва да се ползва, когато лаптопът е на ток, са погрешни – единственият негатив може да бъде при спиране на тока да загубите това, което не сте запазили, за сметка на това, че батерията, съхранявана правилно, би имала много по-дълъг живот.

Въпреки, че лаптопите могат да работят и без тях, те са в основата на смисъла им, а именно:
Батериите - как да се грижим:
При по-дълъг срок за използване на лаптопа на ток: Заредете батерията до около 40-50% от нейния текущ капацитет, поставете я на тъмно ( в непрозрачен плик например) място, при температура между 18 и 25С.
При често използване на батерията: Заредете я поне на 90%, за да ви е под ръка и когато се наложи, да има ток в нея. Поставете я на сенчесто място - в никакъв случай на слънце!.

Температура и място за съхранение: Идеалните са: тъмни места и около 20С.
Желателно ( за да не пиша задължително ) е мястото да не е влажно.
Избягвайте места където има вероятност от разливане на течности ( кухненската маса, например ) или излагане на пряка слънчева светлина. 

Капацитет на съхранение: Ако няма да използвате батерията за повече от 4-5 дни, е добре тя да е заредена до около 40% от капацитета и.
Когато отново ви се наложи да я ползвате, е добре да направите един пълен цикъл на зареждане.
Избягвайте оставянето на батерията без употреба за повече от 2-3 месеца, има вероятност тя да дефектира.

Цикъл на разреждане: добре е поне веднъж на месец-два да разреждате и в последствие да зареждате батерията на лаптопа докрай.
Разреждайте батерията, посредством употребата й без ток, докато тя не се изключи сама.
В последствие, заредете батерията до край.

Полезни програми за батериите са BatCal и HP Battery Check.
Първата ви помага с пълен цикъл на зареждане, само следвайте инструкциите, втората ви дава информация относно състоянието на батерията на лаптопа.
Друга информираща програма е Aida64.
С нейна помощ, можете да проверите нивото на износване на батерията.
Инсталирате, отивате в меню "Управление на захранването" и се информирате относно статистическите данни за батерията на вашия лаптоп.
Нормалното ниво на износване на батерията на нов лаптоп е между 2 и 15%.
Между 16 и 25% място за притеснение няма: в батерията има още достатъчно живот.
Премине ли 55% нивото на износване, батерията ви започва да "си отива", и е време да помислите за резервна, особено ако често ви се налага да работите с лаптопа на батерии.

Рециклирането на батерията на лаптопа към момента е почти безпредметно.
Цената за рециклиране е около 10% по-ниска от тази за нова батерия и животът на рециклираните батерии е по-кратък, отколкото на новите.
До рециклиране трябва да прибягвате само, ако не можете да намерите нова батерия за вашия лаптоп, а тя ви е необходима.

Имайте предвид, че топлината ( и нагряването в частност ) е враг номер едно за батерията на вашия лаптоп.
Колкото по-подложена на топлина е тя, толкова по-кратко ще работи.
Именно поради това, съветът ни е да изваждате батерията на лаптопа, ако ще играете на игри ( а те нагряват всички компоненти в преносимия компютър, създават висока температура в корпуса и по този начин се нагрява и батерията ), ще извършвате натоварващи процесора операции и т.н. 

- редовното  почистване на лаптопа от прах може само да допринесе вашият мобилен компютър да има по-дълъг живот, по-бърза и стабилна работа.
Топлината в него е най-големият враг на Вашия преносим компютър в дългосрочен аспект ( изключвам инцидентите ).

- софтуерната  профилактика е нещо много важно – не само за цикъла на живот, а и за бързодействието на лаптопа като цяло.
Добре оптимизираната и инсталирана ( и настроена ) операционна система дава огромни предимства и много по-лека работа на машината.

Усилията не са много, просто трябва да се създадат няколко навика и Вие ще имате един напълно добре функциониращ и надежден преносим компютър ( лаптоп, нетбук и т.н. ).

Надяваме се да сме били полезни за Вас с тази статия и Ви желаем приятни мигове в сайта ни за компютри, компютърни компоненти, ремонт и поправка на компютри и лаптопи, компютърни услуги .

Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.