Вашият сервиз за Компютри (Software & Hardware)

Как да Ускорим работата на компютъра?!

18 Април 2014г.
Как да Ускорим работата на компютъра?!
 Нашите компютри рядко вървят толкова бързо, колкото искаме или очакваме от тях. Независимо дали сте потребител на Mac или Windows компютър, е много изнервящо да стоите и чакате някой процес да приключи, особено когато имате работа за вършене.

 Струва ли ви се, че вашия компютър върви мудно? Ако искате по-бърза система, със сигурност единият вариант е да похарчите допълнителни средства за закупуването на нова система. Това обаче не е необходимо.

 
Ускоряване на работата на компютъра

Сигурни ли сте, че използвате най-добрата производителност на компютъра? Независимо дали използвате Windows Vista, или Windows 7, изпълнете стъпките по-долу, за да направите компютъра малко по-бърз.

Ограничаване на броя на програмите, които се стартират при включване на компютъра
 Има много програми, които се зареждат автоматично при стартиране на компютъра, което може много да затрудни производителността. За да управлявате тези програми като професионалист, научете как да вникнете във всичко, което се изпълнява:
1. Щракнете върху бутона Старт, въведете Системна конфигурация в полето за търсене, след което щракнете върху Системна конфигурация в списъка с резултати.
Как да Ускорим работата на компютъра?!

2.    Щракнете върху раздела Стартиране. Програмите, зададени да се изпълняват при стартиране, са обозначени с отметка. Можете да премахнете отметките от квадратчетата на всички несъществени програми, за да ги забраните, но забранявайте само програми, с които сте запознати. Когато се съмнявате, не премахвайте отметката от квадратчето.

Изтриване, изтриване, изтриване

Чистата машина е бърза машина. Това означава, че най-добрата опция е да деинсталирате всички програми, които не използвате. Изтрийте неща, като например пробни версии на софтуер, версии на ограничени издания, както и всичко останало, което никога няма да използвате. Антивирусен софтуер? Само проверка. Винаги ще имате нужда от програма за защита, но се уверете, че изпълнявате само една актуализирана програма. За да деинсталирате софтуер:

1.     Щракнете върху бутона Старт, след което щракнете върху Контролен панел.

2.        Програми щракнете върху Деинсталиране на програма. (Ако не виждате тази страница, променете опцията Изглед по в горния десен ъгъл на Категория.)

Как да Ускорим работата на компютъра?!

1.     Щракнете върху програмата, която искате да изтриете, след което щракнете върху Деинсталиране.

Изпълняване на по-малко програми наведнъж

Ако компютърът блокира, докато работите, проверете колко програми се изпълняват в момента. Всички програми използват системна памет, което може да окаже огромно влияние върху производителността. В някои случаи многото екземпляри на една програма (като например няколко отворени имейл съобщения) или няколко версии на един тип програма (повече от една антивирусна програма) може да използват много памет. Отговорете на съобщенията и ги затворете и дръжте отворени само програмите, необходими за текущо изпълняваната работа – това ще увеличи скоростта на компютъра.

Как да Ускорим работата на компютъра?!

Направете ReadyBoost ваш приятел

Добре е да затворите програмите, които не използвате, но само защото не използвате дадена програма в момента, това не означава, че няма да я използвате след 10 минути. Отговорът е ReadyBoost – полезна функция, която може да използва допълнителното място на дадена флаш карта или USB устройство за съхранение, за да ускори работата на компютъра. Включете съвместимо устройство за съхранение и щракнете върху Ускоряване на работата на компютъра, когато се покаже диалоговият прозорец за автоматично изпълнение.

Отстраняване на неизправности

Ако компютърът работи бързо, но внезапно започне да забавя работата си, изпълнете сканиране за вируси. Резултатите показват, че няма вируси? Изпробвайте инструмент за отстраняване на неизправности:

1.     Щракнете върху бутона Старт, след което щракнете върху Контролен панел.

2.     В полето за търсене въведете Отстраняване на неизправности, след което в списъка с резултати щракнете върху Отстраняване на неизправности.

3.     В Система и защита щракнете върху Проверка за проблеми в производителността.

Как да Ускорим работата на компютъра?!

неизправности в Windows 7

1.     Изпълнете инструмента за отстраняване на неизправности в производителността, като щракнете върху Напред в долния десен ъгъл.

Почистване на твърдия диск

Колкото повече използвате компютъра, толкова повече програми и услуги се изпълняват. При затваряне на дадена програма не винаги се затваря съответната услуга. Ето защо рестартирането отстранява много проблеми – то изчиства паметта.

Също така трябва да свикнете да почиствате твърдия диск, за да премахнете временните файлове, да изпразните кошчето и да се отървете от системни файлове, които вече не са ви необходими:

1.     Щракнете върху бутона Старт, въведете Почистване на диск в полето за търсене, след което в списъка с резултати щракнете върху Почистване на диск.

2.     След като помощната програма се стартира, ще видите колко място на диска можете да освободите.

3.     Щракнете върху бутона OK, след което върху Изтрий файловете.

Как да Ускорим работата на компютъра?!

Проверка на хардуера

Все още ли е бавен компютърът ви? Погледнете индекса за възприемане на Windows, метод за оценка на компютъра въз основа на пет важни компонента. В зависимост от конкретния хардуер може да ви е необходим нов компютър или хардуерни надстройки. За да видите вашия индекс за възприемане на Windows:

1.     Щракнете върху бутона Старт, въведете Инструменти и информация за производителност в полето за търсене, след което щракнете върху Инструменти и информация за производителност в списъка с резултати.

2.     Щракнете върху Повторно изпълняване на оценяването в долния десен ъгъл на прозореца.

3.     Проверете базовата оценка. Ако оценката е по-ниска от 3, може би е време да се замислите за нов компютър.

Поддържайте компютъра си актуализиран

Един от най-добрите начини за защита на компютъра е също така и най-лесният: Уверете се, че е конфигурирана настройка за изтегляне на автоматични актуализации от Microsoft. Ако използвате Windows и друг софтуер на Microsoft, като например Microsoft Office или Windows Live Essentials, трябва да използвате услугата Microsoft Update. Също така ще получите известия за нов софтуер на Microsoft, който можете да изтеглите безплатно.

Как се включват автоматичните актуализации? Лесно е: Отидете на уеб сайта на Microsoft Update. Ако автоматичните актуализации не са включени, ще ви помогнем да го направите.

Как да Ускорим работата на компютъра?!

Настройване на визуални ефекти

Баба ми казваше: "Външният вид не е най-важното нещо". Може би не е имала предвид компютрите, но същият принцип важи и за тях. Windows включва някои великолепни ефекти, но ако се нуждаете от повече скорост, можете да персонализирате настройките, които искате да използвате за облика на Windows на вашия компютър.

1.     Щракнете върху бутона Старт, въведете Инструменти и информация за производителност в полето за търсене, след което щракнете върху Инструменти и информация за производителност в списъка с резултати.

2.     Щракнете върху Настройка на визуалните ефекти.

3.     Тук можете да решите дали да оставите Windows да избере кое е най-добре за вашия компютър, да го настроите за най-добър облик или за най-добра производителност.

Как да Ускорим работата на компютъра?!
Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.